Üdvözöljük az Erdélyi szálláshely weboldalán!

 


 

 


Település:

Kategória:
Rokszin Kulcsosház - Boga-völgye
Kristóf Kulcsosház - Gyergyószentmiklós
Vulkán Kárpátia Panzió - Gyergyószentmiklós
Éva Kulcsosház ** - Gyergyószentmiklós

=

 

Kézdivásárhely
Kézdivásárhely teljesen érintetlen eklektikus stílusú belvárosával és egyedülálló városszerkezetével az egyik legszebb és legkülönlegesebb erdélyi város.

A főtéren lévő épületeket a kapualjakból nyíló keskeny sikátorok, úgynevezett udvarterek választják el egymástól. A házakat gyönyörű kovácsoltvas kapuk díszítik. A város nagy alakja Gábor Áron volt, aki az 1848-49-es szabadságharc idején az ágyúöntés megszervezésével nemzeti hőssé vált. A háromszéki székelyek harangokból és fémedényekből ágyúkat öntöttek, és puskaport készítettek. Az ágyúöntés központja Kézdivásárhely volt. Éppen ezért a város legnagyobb ünnepe március 15., amikor a városból és környékbeli falvakból az emberek népviseletben vonulnak fel az utcákon. A város egyik látványossága a Céhtörténeti Múzeum, melyben a városban űzött hagyományos kézműves mesterségekről és a céhes életről láthatnak kiállítást.

A fazekas, a kovács, tímár, varga, csizmadia mesterségek kellékei és szép régi portékái mellett a legérdekesebb talán a hagyományos huszár és más formájú, festetlen, mézbarna mézeskalácsok. Ezenkívül egyedülálló gyűjteményt láthatunk Erdély és a csángók által lakott területek szinte valamennyi magyar néprajzi területének népviseletéből egy 247 beöltöztetett babából álló kiállítás segítségével.

A főtéren található barokk-klasszicista stílusban épült templom Erdély egyik legnagyobb, ezer férőhelyes református temploma (1782). A római katolikus barokk templom alapkövét 1722-ben tették le. Építése több mint hét évtizedig tartott. 1796-ban a Szentháromság tiszteletére szentelték fel. Azóta többször rongálta földrengés, pusztította tűz. 1996-ban teljesen felújították. Orgonáját a Rieger testvérek készítették 1896-ban Bécsben a kisbesztercei evangélikusok számára, Kézdivásárhelyre 1988-ban hozták át.

A város legjelentősebb világi műemléke a neoklasszicista stílusban épült Székely Katona nevelde. Közadakozásból emelt altisztképző iskola épületét 1823-ban adták át rendeltetésének. Az iskola tanárai és növendékei részt vettek az 1848-49-es szabadságharcban, ezért az osztrák önkényuralmi rendszer az iskolát felszámolta. Hosszú időn át az épületet kaszárnyának használták a magyarok és a két világháború közti időszakban a románok is.


<< Lapozás vissza

 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39

Lapozás előre >>

 Szálláshelyeink : Gyergyószentmiklós, Gyergyócsomafalva, Gyergyóújfalu, Marosfő, Csíkcsicsó, Csíkrákos, Csíkszentkirály, Tusnádfürdő, Tusnád, Bucsin, Szováta, Parajd, Borzont, Jád-völgye, Homoródfürdő, Zeteváralja, Libán, Sikaszó, Gyergyóditró, Csíkszentdomokos, Nagyszeben, Maroshévíz, Hargitafürdő, Csíkszereda, Ivó, Korond, Farkaslaka, Aranyosgyéres, Zetelaki Víztározó, Csíkmadaras, Sepsiszentgyörgy, Lövéte, Sepsiszentkirály, Zetelaka, Máréfalva, Gyimesközéplok, Székelyudvarhely, Torockó, Nyárádszentlászló, Csíksomlyó, Bogárfalva, Négyfalu, Déva, Csernakeresztúr, Gyilkos-tó, Brassó, Kibéd, Csernáton, Boga-völgye, Félixfürdő, Aranyos, Zabola, Sugásfürdő, Székelyszentlélek, Bögöz, Gyergyószárhegy, Szászfenes, Magyarlóna, Lemhény, Homoródszentpéter, Székelyvarság, Madarasi Hargita, Magyarremete, Csíkdánfalva, Csípálfalva
copyright © IF.Vorzsak Z.G.- Romania 2008-2017
Felhasználási feltételek