Üdvözöljük az Erdélyi szálláshely weboldalán!

 


 

 


Település:

Kategória:
Kristóf Kulcsosház - Gyergyószentmiklós
Éva Kulcsosház ** - Gyergyószentmiklós
Vulkán Kárpátia Panzió - Gyergyószentmiklós
Rokszin Kulcsosház - Boga-völgye

=

 

Csomakőrös
A Kovásznától néhány kilóméterre fekvő falut a múlt században még Kőrösnek hívták, 1904-től, nagy szülötte, Kőrösi Csoma Sándor (1784–1842), a magyarságeredet és a keletkutatás úttörője iránti tiszteletből és elismerésből vette fel a falu a Csomakőrös nevet. Így aztán nagy szülöttének neve tette ismertté a falut nemcsak a magyar nyelvterületen, hanem a határokon kívül is. Mellszobrát, a hargitai andezitből faragott szobrot 1972-ben helyezték el a szülőfaluban.

Az egykori községházában van berendezve egy Csoma-emlékszoba. Egykoron leégett szülőháza helyén, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület megépítette az elképzelt Csoma-ház hasonmását. Személyéhez és emlékéhez kapcsolódnak a Csoma-diófák a Felszeg nevű falurészen. A fákat mint emlékfákat kezelik. „Miután a házuk leégett – mesélik ma a helybeli öregek –, a szülők ide költöztek, erre a telekre, ahol a diófák állanak.

Ma már az a ház sincsen meg, más épült a helyébe. De a régiek és mi is úgy tartjuk, hogy ezek még látták az alattuk játszadozó kicsi Sándrit.” Ez a település Kovászna megye egyetlen olyan faluja, ahol hagyományos népi mesterségként – hiszen az egykor művelt szitakötés és szövés már a múlté – az asszonyok, főleg téli foglalkozásként, készítik a hagyományos forgács- és háncskalapot.


<< Lapozás vissza

 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39

Lapozás előre >>

 Szálláshelyeink : Gyergyószentmiklós, Gyergyócsomafalva, Gyergyóújfalu, Marosfő, Csíkcsicsó, Csíkrákos, Csíkszentkirály, Tusnádfürdő, Tusnád, Bucsin, Szováta, Parajd, Borzont, Jád-völgye, Homoródfürdő, Zeteváralja, Libán, Sikaszó, Gyergyóditró, Csíkszentdomokos, Nagyszeben, Maroshévíz, Hargitafürdő, Csíkszereda, Ivó, Korond, Farkaslaka, Aranyosgyéres, Zetelaki Víztározó, Csíkmadaras, Sepsiszentgyörgy, Lövéte, Sepsiszentkirály, Zetelaka, Máréfalva, Gyimesközéplok, Székelyudvarhely, Torockó, Nyárádszentlászló, Csíksomlyó, Bogárfalva, Négyfalu, Déva, Csernakeresztúr, Gyilkos-tó, Brassó, Kibéd, Csernáton, Boga-völgye, Félixfürdő, Aranyos, Zabola, Sugásfürdő, Székelyszentlélek, Bögöz, Gyergyószárhegy, Szászfenes, Magyarlóna, Lemhény, Homoródszentpéter, Székelyvarság, Madarasi Hargita, Magyarremete, Csíkdánfalva, Csípálfalva
copyright © IF.Vorzsak Z.G.- Romania 2008-2017
Felhasználási feltételek